Arbetsförmedlingen och utbildnings leverantören Industrio kan tillsammans presentera arbetsmarknadsutbildningen Industriteknik.
För att denna utbildning eventuellt ska bli aktuell för dig så måste du ha varit på ett obligatoriskt studiebesök hos Industrio i Bromma.
________________________________________________________________________________________________________
Framtidsutsikterna inom industrin ser lovande ut. Både CNC-operatörer och Svetsare är yrken där det råder stor brist på kvalificerad arbetskraft.
Arbetsförmedlingen ser gärna att fler kvinnor söker sig till industribranschen och denna utbildning.
CNC-operatör
CNC-operatörer sköter datorstyrda maskiner för mekanisk bearbetning och tillverkning av detaljer.
Det kan handla om en hundradels millimeter för att få ett resultat att överensstämma med kundens önskemål. Som CNC-operatör arbetar man med att sköta datorstyrda maskiner som genom till exempel svarvning, borrning eller fräsning tillverkar detaljer av metall, trä eller plast. Beroende på CNC-operatörens kompetens kan arbetsuppgifterna variera från att bara rigga maskiner till att självständigt programmera och läsa ritningar.
Svetsare
Som svetsare fogar man samman metalldelar med hjälp av olika svetsmetoder. Man arbetar med tillverkning, montering eller reparation av metallprodukter eller stålkonstruktioner.
Du måste ha god kännedom om olika metallers egenskaper och uppbyggnad. Vidare behöver en svetsare ha kunskaper inom olika svetsmetoder såsom metallbågs-, MIG/MAG- TIG och/eller gassvetsning. Arbetet som svetsare kan innebära allt från rutinbetonad skötsel av en automatisk svetsmaskin till krävande specialsvetsning av rörledningar och tryckkärl.
Planerad utbildningsstart:
23 juni 2025, fler starter planeras under 2025
Plats:
Industrio - Ulvsundavägen 108 B, Bromma
Steg 1 – Förberedande utbildning (Test och kartläggning)
Under 15 dagar så kartläggs dina kunskaper och anställningsbarheten inom aktuella yrkesområden. Bedömningen ligger sedan till grund för om du ska gå vidare till arbetsmarknadsutbildningen Industriteknisk grund.
Steg 2 – Arbetsmarknadsutbildning – Industriteknisk grund (Bas)
Utbildningen består av 12 kurser och rikttiden är 90 dagar. Kurserna som ingår i denna del av utbildningen behövs för att du ska kunna arbeta inom industrin. Kursen avslutas med ett prov för att erhålla kompetensintyget Industriteknik BAS.
Ämnen som ingår i denna del av utbildningen är:
Hälsa, Miljö och säkerhet, IT och Automation, Kvalitet Mätteknik, Produktionsteknik och ekonomi, Ritningsläsning grund, Underhåll, Teknisk matematik grund, Teknisk svenska, Teknisk engelska, Verkstadsteknik Grund.
Steg 3 – Yrkesinriktning – CNC-operatör eller Svetsare
Denna utbildning har 2 olika yrkesinriktningar, vilken kommer passa dig?
CNC-operatör – 75 dagar:
I inriktningen CNC-teknik grön läser du till CNC-operatör. Utbildningen avslutas med certifieringen CNC-teknik grön.
Några av ämnena som ingår i utbildningen:
CNC teknik och Programmering, Maskiner och produktionsutrustning, Matematik, Produktionsteknik – ekonomi, Ritningsläsning, Språk – Svenska, Språk – Engelska, Toleranser.
I utbildningen ingår även arbetsplatsförlagt lärande (APL) hos ett företag.
Svetsare är uppdelad i 2 steg!
Svetsare, grund – 20 dagar:
I svets grund får du möjlighet att testa på de vanliga svetsmetoderna inför inriktningen yrkessvetsare.
Yrkessvetsare - 100 dagar:
I inriktningen yrkessvetsare går du igenom svetsutbildningen och tar IW-diplom på dina valda metoder.
Några av ämnena som ingår i utbildningen:
Käl MMA E1 och E2, Plåt, MMA E3 och E4, Käl MIG/MAG M1 och M2, Käl TIG T1 och T2, Plåt Gas G3 och G4, Teori med olika inriktningar.
I utbildningen ingår även arbetsplatsförlagt lärande (APL) hos ett företag.
Till utbildningen söker vi dig som:
Arbetsmarknadsutbildning!
En arbetsmarknadsutbildning är ett program som vänder sig till dig som är registrerad som arbetssökande hos Arbetsförmedlingen och som bedöms vara i behov av insatsen. Om du har avslutat en annan arbetsmarknadsutbildning inom de två senaste åren då kommer det finnas med i den slutliga bedömningen.
Att få delta i en arbetsmarknadsutbildning är ingen rättighet utan en eventuell möjlighet, därför kan du inte räkna med att få en plats.
Om du är företagare eller har inflytande i ett aktiebolag!
Om du finns registrerad som enskild företagare och det är verksamt eller om du har ett väsentligt inflytande i ett aktiebolag då kan det komma att påverka dina möjligheter att bli antagen till en arbetsmarknadsutbildning.
Om Arbetsförmedlingen bedömer dig som företagare då betraktas du inte som arbetslös, företagare ingår inte i målgruppen för arbetsmarknadsutbildning.
Om du har ett annat modersmål (huvudspråk) än svenska
Undervisningen genomförs på svenska och innehåller olika teoretiska inslag, tester samt muntliga instruktioner. Du behöver ha goda kunskaper i svenska språket gällande hörförståelse, tal, läs och skrift så att du självständigt kan tillgodogöra dig utbildningen på bästa sätt.
Vilken ersättning får du när du deltar i en arbetsmarknadsutbildning?
Om du blir antagen till utbildningen då ansöker du om aktivitetsstöd hos Försäkringskassan.
Mer information om aktivitetsstödet finns via denna länk (text och filmer):
Aktivitetsstöd via Försäkringskassan
Viktigt att känna till om ersättningen om du startar en arbetsmarknadsutbildning!
Så här fungerar ersättningen när man deltar i program via Arbetsförmedlingen - FILM
Aktivitetsstödet betalas ut i efterhand, vanligtvis från månaden efter start. Detta kan leda till att du får ett glapp under en period, mellan sista utbetalningen från a-kassan och den första från Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen kan i dagsläget inte påverka detta.
Det utgår ingen ersättning för resor om du är boende inom Stockholms län. Du behöver själv betala för SL:s 30-dagars kort.
Intresseanmälan
Du lämnar ditt intresse till denna arbetsmarknadsutbildning via funktionen ”Ansök här” som finns längre ner på sidan. Om du inte har ett konto hos Varbi sedan tidigare då kan du behöva registrera dig först.
Om Arbetsförmedlingen bedömer att arbetsmarknadsutbildningen är rätt insats för dig då kommer du bli kontaktad via telefon eller e-post. Mer och viktig information får du via ett autosvar när du har registrerat ditt intresse för utbildningen.
Välkommen med din intresseanmälan!
Tillträde | Om man blir antagen till kommande start |
---|---|
Löneform | Aktivitetsstöd via Försäkringskassan |