Arbetsförmedlingen, VO IT, Enheten Datadriven analys och AI

Välkommen till jobbet som får Sverige i arbete! Här arbetar du på en framåtlutad myndighet som får människor och företag att växa! Tillsammans driver vi förändring, utvecklar nya arbetssätt och skapar lösningar som gör att Sverige kan fortsätta framåt.

Vill du bli en av oss? 

Vilka är vi

Arbetsförmedlingen är en myndighet i förändring. Vi har ett mycket starkt fokus på modernisering och digitalisering - våra digitala tjänster används dagligen av 100 000-tals användare/kunder. När världen och samhället ständigt förändras i en allt snabbare takt och vi ställs inför helt nya och okända utmaningar, så ska den moderna, digitaliserade myndigheten leda vägen till att få Sveriges arbetsmarknad att blomstra.

Vi ligger i framkant när det gäller digital transformation och har kommit längre än många i användandet av AI-teknik, machine learning och robotisering. I vår IT-verksamhet tillämpar vi produktstyrning för våra IT-leveranser. Produktutvecklingen sker agilt för ständigt stärka myndighetens verksamhetsförmågor – allteftersom vår omvärld förändras.

Inom enheten ansvarar vi för datadriven insikt som är ett paraplybegrepp som innefattar samtliga delar i arbetet kring analytiska underlag, från säkerställande av tillförlitliga data till uppföljning av beslut samt omkringliggande styrning och organisation.

Vem söker vi

Trivs du med att arbeta som en del av ett agilt team och dessutom efterfrågar en arbetsgivare som investerar i din personliga utveckling? Då tror vi att denna tjänst är rätt för dig! Vi söker just nu en Dataanalytiker med kunskaper inom kravhantering och matematisk statistik och med ett brinnande intresse för data och analyser.

Du kommer att ingå i ett team med andra Dataanalytiker som arbetar med att tolka, översätta och dokumentera verksamhetens krav på datatillämpningar för att omvandla dessa till effektiva underlag som styr vår dagliga utveckling inom BI. Det kan handla om intressenter som vill kunna följa upp och förstå sin verksamhet med hjälp av tydliga visualiseringar av data till avancerade prognos- och rekommendationsmodeller som ger insikter om vad som kommer att hända samt hur vi bäst agerar utifrån det. I rollen som Dataanalytiker kommer du helt enkelt att vara en nyckelspelare som stöder verksamheten att få ut de applikationer man verkligen behöver för att bli datadrivna och fatta korrekta beslut. Vi arbetar kunddrivet med stort fokus på användarupplevelsen där du i din roll och kompetens är nyckeln till att skapa lyckade resultat.

Grundläggande kvalifikationskrav

 • Universitetsutbildning inom statistik, matematik, datavetenskap eller motsvarande kompetens förvärvat på annat sätt.
 • Mycket hög kompetens om kravprocessen och metoder för insamling av krav, uppsättande och verifiering av acceptanskriterier, liksom grafiska modeller för dokumentation och presentation av krav på ett pedagogiskt sätt för BI-utveckling.
 • Mycket god förståelse för domän, databaser och datamodeller.
 • Goda kunskaper i programmering, t.ex. i Python, SQL, Scala eller Spark.
 • God förmåga att uttrycka dig i tal och skrift i både engelska och svenska.

Övriga meriter

 • Praktisk erfarenhet av att bygga pipelines och/eller ETL/ELT-flöden.
 • Kunskaper och erfarenhet av tillgänglighetsanpassade gränssnitt enligt WCAG.
 • God kompetens inom visualisering av analyser och resultat.
 • Erfarenhet inom webbanalystekniker

Utöver dessa kvalifikationer har du personlig förmåga och fallenhet att arbeta i enlighet med Arbetsförmedlingens medarbetarkriterier:

Medarbetare på Arbetsförmedlingen:

 • Tar ansvar för sina arbetsprestationer och sitt bidrag till helheten
 • Anpassar sig till förändring och oförutsedda händelser
 • Tar initiativ till utveckling och bidrar till förbättring

Stor vikt kommer att läggas vid personlig lämplighet.

Vem är du

Du har ett eller ett antal års erfarenhet som Dataanalytiker. Du är den som kommer in och kompletterar upp vårt team med bra idéer, ett starkt driv för att förflytta oss mot vår vision samt är en härlig kollega. Du har starkt visuellt tänk samt stor kreativitet. Du har intresse för teknik och nyfiken på hur design och arkitektur hänger ihop för att skapa de bästa förutsättningarna. Att hantera oklarheter är inga problem för dig, då du trivs i att navigera i gråzoner med stor komplexitet och skapa struktur. Du är också bekväm med att kommunicera på olika nivåer i organisationen och förmedlar information så att andra förstår. Vi ser gärna att du är en prestigelös lagspelare med ordning och reda som brinner lite extra för användarens upplevelse.

Du är bra på att samarbeta och kan arbeta effektivt både i grupp och självständigt. Du vill utvecklas och vara med att utveckla hela vår produkt och det vi tillhandahåller till organisationen.

Vårt erbjudande

Tjänsten är en tillsvidareanställning på heltid som inleds med sex månaders provanställning. Tillträde enligt överenskommelse. Placeringsorten är Solna eller Malmö.

Vi erbjuder förmånliga semesteravtal, friskvård på arbetstid samt friskvårdsbidrag. Vår arbetsplats består av över 11 000 engagerade medarbetare. I denna tjänst erbjuder vi möjlighet att arbeta på distans upp till 49 procent på årsbasis. Genom att samarbeta och vara öppna för nya perspektiv utvecklas vi som individer och verksamhet. Tillsammans frigör vi möjligheter som får Sverige i arbete.

Läs mer om vår organisation och vårt uppdrag på vår webbplats https://arbetsformedlingen.se/om-oss

Ansökan

Välkommen med din ansökan senast 2023-09-29. Bifoga ditt CV och ett personligt brev där du beskriver varför du söker jobbet. När du skickar din ansökan kommer du att få svara på några urvalsfrågor.

För att du ska få en så rättvis och korrekt bedömning som möjligt är det av stor vikt att du uppger år och månad för varje anställning samt en kort beskrivning av arbetsuppgifterna. Om den informationen inte framgår har vi svårare att göra en korrekt bedömning av din kompetens och erfarenhet och du kan därför riskera att bli bortvald i urvalsprocessen.

Intervjuer kan komma att ske löpande. Urvalstest kan förekomma och vi kommer ge dig mer information om processen via e-post efter ansökan.

Vi arbetar aktivt för att vara en myndighet fri från diskriminering. Det är viktigt för oss att all kompetens tas tillvara och vi välkomnar alla sökande.

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Individuell lönesättning
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Solna eller Malmö
Län Ospecificerad arbetsort
Land Sverige
Referensnummer Af-2023/0085 1406
Kontakt
 • Johan Selling, Sektionschef, johan.selling@arbetsformedlingen.se
 • Gabriella Bagiaras, Rekryteringspartner, gabriella.bagiaras@arbetsformedlingen.se
Facklig företrädare
 • Carin Carlberg Berglund, ST, 010-4876223
 • Andreas Deniz, SACO, 010-4862198
 • Mats Lundström, Seko, 010-4866735
Publicerat 2023-09-01
Sista ansökningsdag 2023-09-29

Tillbaka till lediga jobb