Arbetsförmedlingen kan tillsammans med utbildnings leverantören Yrkesakademin i Farsta presentera en arbetsmarknadsutbildning inom Väg- och anläggning.
Väg- och anläggningsbranschen är under tillväxt vilket innebär ett behov av nya och motiverade Väg- och anläggningsarbetare, är du en av dem?
Som väg- och anläggningsarbetare bygger man broar, kajer, tunnlar, gator, vägar, parker, trädgårdsanläggningar och mycket mer, arbetsuppgifterna kan variera. Jobbet sker vanligtvis utomhus, så gillar du frisk luft då är detta något för dig. Vissa arbetsuppgifter kan vara fysiska men då finns det oftast bra hjälpmedel att tillgå.
Mer information om yrket hittar du via denna länk (Film): https://youtu.be/Sp8oZUMkwzM
Företagen inom Väg och anläggning efterfrågar oftast giltigt B-körkort inför en eventuell anställning.
Denna utbildning innehåller både praktiska- och teoretiska inslag där även självstudier kan förekomma.
Arbetsförmedlingen ser gärna att fler kvinnor söker sig till utbildningen samt till Väg- och anläggningsbranschen!
Arbetsmarknadsutbildning - Viktigt att känna till!
En arbetsmarknadsutbildning är ett program som vänder sig till dig som är registrerad som arbetssökande hos Arbetsförmedlingen och som bedöms vara i behov av insatsen. Om du nyligen har avslutat en arbetsmarknadsutbildning då finns det med i den slutliga bedömningen. Att få delta i en arbetsmarknadsutbildning är ingen rättighet utan en eventuell möjlighet, därför kan du inte räkna med att få en plats.
Om du är företagare eller har inflytande i ett aktiebolag!
Om du finns registrerad på ett företag eller har ett väsentligt inflytande i ett aktiebolag då kan det komma att påverka dina möjligheter att bli antagen till en arbetsmarknadsutbildning.
Om Arbetsförmedlingen bedömer dig som företagare då betraktas du inte som arbetslös, företagare ingår inte i målgruppen för arbetsmarknadsutbildning.
Om du har ett annat modersmål (huvudspråk) än svenska
Undervisningen genomförs på svenska och innehåller olika teoretiska inslag, tester samt muntliga instruktioner. Du behöver ha goda kunskaper i svenska språket gällande hörförståelse, tal, läs och skrift så att du självständigt kan tillgodogöra dig utbildningen på bästa sätt.
Utbildningen innehåller de moduler som krävs i grundutbildningen för yrket Väg- och anläggningsarbetare inför efterföljande lärlings period hos ett företag. Mer information finns hos Byggbranschens Yrkesnämnd
Att genomföra en arbetsmarknadsutbildning kräver att man är studiemotiverad och kan närvara på heltid.
Preliminär utbildningsstart
I början på april 2025 med efterföljande succesiva starter fram till sommaren.
Information om utbildningen
Utbildningen startar med en test- och kartläggnings period. Det är test och kartläggningen som avgör om du går vidare till den slutliga arbetsmarknadsutbildningen.
Studietid: 08.00 - 17.00, måndag-fredag (40 timmar i veckan)
Arbetsmarknadsutbildningen pågår i upp till 53 veckor beroende på vilka förkunskaper man har. Utbildningen består av både teoretiska- och praktiska inslag samt arbetsplatsförlagt lärande (APL). Självstudier kan förekomma vilket ställer krav på rätt språkkunskaper i svenska.
Till utbildningen söker vi dig som
Gör ett studiebesök hos Yrkesakademin i Farsta, rekommenderas!
För att du ska få en så utförlig information som möjligt om utbildningen och dess upplägg så rekommenderar Arbetsförmedlingen dig att göra ett fysiskt studiebesök hos Yrkesakademin i Farsta. Vid studiebesöket får du möjlighet att träffa personal, se utbildningslokalerna samt ställa frågor.
Studiebesöken sker:
Tisdagar klockan 13.00, adressen är Fryksdalsbacken 26, Farsta.
Du anmäler dig till studiebesöket via följande e-postadress: bygg.stockholm@ya.se
Vilken ersättning får du när du deltar i en arbetsmarknadsutbildning?
Om du blir antagen till utbildningen då ansöker du om aktivitetsstöd hos Försäkringskassan.
Mer information om aktivitetsstödet finns via denna länk (text och filmer):
Aktivitetsstöd via Försäkringskassan
Viktigt att känna till om ersättningen om du startar en arbetsmarknadsutbildning!
Så här fungerar ersättningen när man deltar i program via Arbetsförmedlingen - FILM
Aktivitetsstödet betalas ut i efterhand, vanligtvis månaden efter start. Detta kan leda till att du får ett glapp under en period, mellan sista utbetalningen från a-kassan och den första från Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen kan i dagsläget inte påverka detta.
Det utgår ingen ersättning för resor om du är boende inom Stockholms län. Du behöver själv betala för SL:s 30-dagars kort.
Intresseanmälan
Du lämnar ditt intresse till denna arbetsmarknadsutbildning via funktionen ”Ansök här” som finns längre ner på sidan. Om du inte har ett konto hos Varbi sedan tidigare då kan du behöva registrera dig först.
Bedöms arbetsmarknadsutbildningen vara rätt insats för dig då kommer du att bli kontaktad av Arbetsförmedlingen Regiongemensamma Uppdrag. Mer och viktig information får du via e-post när du har svarat på urvalsfrågorna och registrerat din intresseanmälan.
Löneform | Aktivitetsstöd |
---|---|
Sysselsättningsgrad | 100% |
Ort | Farsta |
Län | Stockholms län |
Land | Sverige |
Sista ansökningsdag | 2025-06-15 |