Arbetsförmedlingen

Välkommen till jobbet som får Sverige i arbete! Här arbetar du på regeringens uppdrag för en arbetsmarknad som hjälper människor framåt. Vi frigör möjligheter så att arbetssökande hittar sysselsättning och arbetsgivare sin nästa medarbetare. För att nå målet behöver vi samarbeta, i myndigheten men också med olika externa aktörer i hela landet. Tillsammans driver vi förändring, utvecklar nya arbetssätt och skapar lösningar som gör att Sverige kan fortsätta framåt. Vill du bli en av oss?

Avdelningens uppdrag

Analysavdelningen ansvarar på myndighetsövergripande nivå för uppföljning, utvärdering och analyser av den arbetsmarknads- och integrationspolitiska verksamhetens resultat och effekter, arbetsmarknadens funktionssätt, arbetsmarknadspolitikens interaktion med andra politikområden samt hur Arbetsförmedlingens verksamhet bidar till att förbättra arbetsmarknadens funktionssätt och till att uppnå målen för arbetsmarknadspolitiken.

I uppdraget ingår evidensbaserad verksamhetsutveckling, verksamhetsanalys samt prognoser avseende arbetsmarknader och yrken, inklusive myndighetens metoder för omvärldsanalys. Avdelningen ansvarar vidare för nationell och myndighetsövergripande analys av Arbetsförmedlingens verksamhet och resultat utifrån instruktion och regleringsbrev, samt för myndighetens verksamhetsstatistik.

Som regeringens expertmyndighet på det arbetsmarknadspolitiska området har analysavdelningen en nyckelroll. Under senare år har myndighetens roll som expertmyndighet stärkts, ett utvecklingsarbete som är fortsatt viktigt.

Analysdirektörens uppdrag

Ditt uppdrag som avdelningsdirektör är det övergripande verksamhets-, budget- och personalansvaret för avdelningens verksamhet och ansvarar för avdelningens utveckling och de strategiska förflyttningarna detta innebär. Du ingår i myndighetens ledningsgrupp och kommer med generaldirektören och andra verksamhetsområden och avdelningar att gemensamt ansvara för hela myndighetens resultat och fortsatta utveckling. Du säkerställer att avdelningens resultat motsvarar fastställda mål och förväntningar. Att leda, planera och följa upp att verksamheten bedrivs effektivt inom givna ekonomiska ramar är en självklarhet för dig.

Uppdraget innebär både direkt och indirekt ledarskap, och att leda en ledningsgrupp, för en avdelning med ca 70 medarbetare i hela landet. Du kommer att ha omfattande externa kontakter och företräda myndigheten i olika sammanhang, inklusive i kontakten med massmedia. En god kommunikativ och stilistisk förmåga är en förutsättning.

Som avdelningsdirektör möjliggör du goda prestationer, hög trivsel och en god arbetsmiljö genom att arbeta i enlighet med Arbetsförmedlingens chefskriterier. Du har ett genuint intresse av att leda och stötta andra, och skapar arbetsglädje. Du kan utmana och ifrågasätta för att skapa ett kontinuerligt lärande och verkar för en kultur som är präglad av tillit, öppenhet och trygghet. Ditt arbete sker i starkt partnerskap i och utanför din egen avdelning och i god samverkan med fackliga parter.

Som avdelningsdirektör är du en förebild genom att leda i enlighet med Arbetsförmedlingens vision, värdegrund och inriktning för medarbetarskap och chefskap. Stor vikt kommer att läggas vid personlig lämplighet.

Vi söker dig som har

 • Akademisk examen, inom nationalekonomi eller annan inriktning relevant för uppdraget
 • Minst två års erfarenhet av chefskap med verksamhets- och personalansvar
 • Erfarenhet av att arbeta med, och leda, komplext analysarbete inom arbetsmarknadsområdet eller annan inriktning som bedöms vara likvärdig för uppdraget.
 • Erfarenhet av att leda medarbetare med stor expertis

Meriterande

 • Forskarbakgrund/doktorsexamen företrädesvis inom arbetsmarknadsområdet

Utöver dessa kvalifikationer har du personlig förmåga och fallenhet att arbeta i enlighet med Arbetsförmedlingens medarbetarskap och chefskap:

Medarbetare på Arbetsförmedlingen:

 • Tar ansvar för sina arbetsprestationer och sitt bidrag till helheten
 • Anpassar sig till förändring och oförutsedda händelser
 • Tar initiativ till utveckling och bidrar till förbättring

Chefer är medarbetare på Arbetsförmedlingen som dessutom:

 • Pekar ut riktning för sina medarbetare och följer upp prestationer
 • Undanröjer hinder i vardagen och hanterar problem
 • Skapar delaktighet i arbetet och främjar utveckling

Vårt erbjudande

Anställningen är en tillsvidareanställning. Tjänsten som Analysdirektör är placerad i säkerhetsklass vilket innebär krav på svenskt medborgarskap. Säkerhetsprövning kommer att göras enligt säkerhetsskyddslagen (1996:627).

Tillträde enligt överenskommelse. Placeringsort: Solna, eller efter överenskommelse.

Vi erbjuder förmånliga semesteravtal, möjlighet till friskvård på arbetstid samt friskvårdsbidrag. Vår arbetsplats består av över 11 000 kompetenta och engagerade medarbetare. Genom att samarbeta och vara öppna för nya perspektiv utvecklas vi som individer och verksamhet. Tillsammans frigör vi möjligheter som får Sverige i arbete. Läs mer om vår organisation och vårt uppdrag på vår webbplats https://arbetsformedlingen.se/om-oss

Ansökan

Välkommen med din ansökan senast 2022-05-31. Du ansöker genom att klicka på knappen ”ansök” Bifoga ditt CV och ett personligt brev där du beskriver varför du söker jobbet, samt betyg/intyg som styrker kraven om utbildning och/eller arbetslivserfarenhet i din ansökan.

I denna rekrytering samarbetar vi med Jefferson Wells. För frågor om tjänsten eller rekryteringsprocessen är du varmt välkommen att kontakta ansvarig rekryteringskonsult Anna Arborelius på 0725—37 50 11 alternativt anna.arborelius@jeffersonwells.se

På Arbetsförmedlingen tillämpas en evidensbaserad rekryteringsprocess. Du kan läsa mer om vår rekryteringsprocess på vår hemsida Jobba hos oss - Arbetsförmedlingen (arbetsformedlingen.se). Urvalstest kan förekomma i vår rekryteringsprocess och vi kommer ge dig mer information om processen via e-post efter ansökningstiden gått ut.

Fackliga företrädare

ST Per Samuelsson 010-486 92 34

Saco-S Andreas Deniz 010-486 21 98

Seko Carola Persson 010-486 85 11

 

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Individuell lönesättning
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100
Ort Solna
Län Stockholms län
Land Sverige
Referensnummer Af-2022/0008 5903
Publicerat 2022-03-17
Sista ansökningsdag 2022-05-31

Tillbaka till lediga jobb